2014. május 11., vasárnap

FanFic

A fanfiction jelenség

Évtizedek óta elterjedtebb, hogy a rajongók a rajongásuk tárgyában bizonyos okoknál fogva történeteket írnak (pl. az általuk elképzelt előzményként, vagy kiegészítő történetet, esetleg egy be nem fejezett film/sorozat folytatását, végét stb.). Ezek a rajongói írások, a fanfiction-ök, vagy fanfic-ek, vagy csak simán fic-nek is szokták nevezni az ilyen alkotásokat.

A fanfiction kategória olyan nagy (még a Star Trek esetében is), hogy ahelyett, hogy konkrét példákat hoznék fel, inkább számba veszek jó néhány fellelhető forrást, gyűjtőhelyet, ahol a témát illetően találhatóak rajongói írások.

Le kell szögezni, hogy az ST tekintetében roppant nagy a rajongói írások száma mind angolul, mind magyarul (feltehetően mind egyéb nyelven is). Az ST esetében azért is van így, mert ténylegesen is van lehetőség a mellékszálak építésére, ld. az ST univerzum átjárható, bővíthető tetszés szerint.

Külföldi fanfic


1. FanFiction.Net

Az egyik legnagyobb és legszámottevőbb rajongói írásokat, alkotásokat egybegyűjtő oldal a FanFiction.Net. Ezen az oldalon nem csupán ST témájú művek találhatóak, hanem minden más, például Star Wars is.

A gyűjtemény jelentőségét mutatja, hogy (a 38.000 feletti fanfiction találati számból) több mint 3.000 ST témájú fanfiction található rajta (pontos „Star Trek” keresés alapján; de például az „Új nemzedék” - TNG – kategóriába 2.600 van besorolva).

2. Archive of Our Ownbeta ST Fandom

Az Archive of Our Ownbeta website gyűjteménye elsődlegesen nem kifejezetten ST vonatkozású, mégis több tekintetben kihagyhatatlan angol nyelvű gyűjtemény, mely filmek, könyvek stb. rajongói alkotásait tartalmazza. Az adatbázisban való keresés legtöbbször nagyszámú eredményt hordoz magában.
Csak az ST TOS sorozat nyomán íródott TS Alternate Original Series kategóriában írt fanfic-ek száma több mint 14.000. Az angolul tudó, fanfiction-öket olvasni vágyó ST rajongóknak kötelező weboldal!



3. The Kirk/Spock Fanfiction Archive

A Kirk/Spock Fanfiction Archive egy specializálódott archívum, amely a Kirk-Spock ST-s karakterekhez köthető fanfic anyagokat rendezi, gyűjti és szolgáltatja. Az oldalt több mint 700 szerző és kb. 7.000 regisztrált olvasó gyarapítja és olvassa. Körülbelül 55.000 szemle, illetve kb. 5.000 történet található az archívumban, ezek 11.600 fejezetből/részből állnak, továbbá több mint 38.772.610 szó alkotja az imént említett írásokat (a Szent Biblia kb. 701.000 szót tartalmaz).

4. Pár további angol nyelvű ST fanfic oldal


5. Pár német nyelvű ST fanfic oldal


6. Egyéb országok rajongói anyagait gyűjtő pár oldal:



Magyar fanfic

Sajnos a korábban általánosan elmondottak a magyar ST fanfic kategóriára is igazak. Az ST témájú fanfic-ek szétszórtan és legtöbbször csak kis számban találhatóak meg egy helyen.

1. HZ Star Trek

A magyar oldalak között már írtam a HZ Star Trek oldaláról, mint kihalt rajongói weboldal. Azonban meg kell említeni, hogy noha elköltöztek egy azóta teljesen elpusztított tárhelyre (extra.hu-s szolgáltató tárhelyére), a korábbi website-on tárolt írások megmaradtak, csak külön kiépített webes felület nélkül. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert korábbi, már akkor nem működő oldalak írásait is tárolták itt – pl. urszekerek.hu [egy snapshot az akkori időszakból az oldalról]– nem túl sokat, csak 8-10 darabot, mégis még olvashatóak.

2. STP

A már korábbi bejegyzésemben (ld. Star Trek Portal-os bejegyzés) is írtam az előbbihez hasonlóan, hogy vannak olyan magyar rajongói oldalak, ahol alapvetően is gyűjtik az ilyesfajta fanfic alkotásokat. Ilyen a Star Trek Portal is, ahol 13 db fanfiction tárolódik.

3. A Magyar Star Trek Klub és hatása

A Magyar Star Trek Klub oszlopos tagjai fennállásuk óta részt vesznek a hazai fan fiction, illetve a rajongói fordítások világában (pl. NocadLee nevű felhasználó, alias Tóth László, aki több területen mozog azóta is). Több oldalra kiterjedő hálózatot lehet felfedezni a sorok mögött, pl. a sciencefiction.hu-ról el lehet jutni a fictionkult.hu-ra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése