2014. május 10., szombat

Magyar Star Trek fanoldalak 1.

A külföldi fansite-ok után ideje belenézni kicsit a magyar kínálatba is. Ebben a bejegyzésben néhány magyar Star Trek rajongói oldalt nézek meg: Star Trek Portal, Minden ami Star Trek, HZ Star Trek és két G-Portal-os rajongói oldal. (A sort folytatva a következő bejegyzés is további magyar oldalakkal fog még foglalkozni.)

STP

Elsőként a Star Trek Portal-t érdemes megemlíteni, amely a magyar rajongói tábor szempontjából a legmérvadóbb. Az oldal 2009. január 2-án alakult egy magyar rajongó által (rövid megfogalmazásában „mert úgy tartotta kedve”). Alapvető okok közé sorolta, hogy akkoriban a rajongói táborok túl szétszórtan szerveződtek, így egy általános portált kívánt létrehozni. Akkoriban volt az oldal felfutása, amikor robbanásszerűen elterjedtek a kereskedelmi csatornákon (pl. Viasat 3) a Star Trek sorozatok sugárzása. Ezzel egy időpontra tehető körülbelül a rajongók nagy százalékánál maga a sorozat megismerése, illetve ekkor ugrott meg a hazai internethasználók száma, ami azt jelentette, hogy megannyi kezdetleges ST rajongói oldal is megjelent. Beindult a Magyar Star Trek Klub (továbbiakban: MSTK), legfőképpen budapesti hatókörben. Emiatt a vidéki rajongóknak választaniuk kellett, vagy utaztak, vagy kimaradtak minden nem online közösségi eseményből, rendezvényből.

A 2000-es évek után azonban az MSTK-n belül egyfajta széthúzás volt tapasztalható, továbbá a lelkesedés sem volt a régi, emiatt mára csak egy pár fős baráti társaság tartja életben ezt a mozgalmat. Erre az időszakra tehető, hogy a legtöbb magyar ST rajongói oldal is felbomlott, kihalt – pl. az Űrszekerek.hu, vagy a Transzporter – az ezekre való látogatás már esélytelen, sőt a számítógépünkre nézve veszélyes is lehet.

Ebben az időszakban alakult a Star Trek Portal, ami igazából semmilyen szerepet nem akart magára erőltetni, csupán az volt a célja, hogy a rajongók megoszthassák gondolataikat, élményeiket, tapasztalataikat egymás között. Feltételezhetően ezért is tudott fennmaradni a mai napig is.
Ehhez hozzáadódott, hogy 2009-ben Érden egy házibuli keretében tartották az első STP-s találkozót, majd az ilyesfajta találkozók folyamatosan megtartottá váltak. Ezek alatt még szerelmek is szövődtek, barátságok alakultak ki és hasonlók (ez annak is köszönhető, ami már korábban le lett írva: nem erőltettek magukra semmiféle szabályt, normát stb., a társaság tagjait annyi kötötte össze, hogy az STP-t látogatják, és regisztrált tagok).

2011-2012-ben az oldalt elhalóként azonosították, azonban több téren nyitott – a közösségi ST-s játékok szintjén is megindított egy mozgalmat – ekkor ugrásszerűen megnőtt az új tagok száma, és már érezhetően olyan területre léptek, ahol nem feltétlenül szükséges az új ST sorozatok/filmek megjelenése, hogy fennmaradjon a közösség, elég volt a játék és maguk a játékosok.

2012-ben újabb találkozókat szerveztek, amik már mindenki számára látogathatóvá váltak. 2013-ban azonban az oldalon lévő felhasználók aktivitása újra csökkenni kezdett. Ebben az évben nem volt se találkozó, se semmilyen oldallal kapcsolatos esemény. Jelenleg stabilan stagnál az oldal látogatottsága.
Ez azt jelenti, hogy naponta kb. 200 felhasználó látogatja az oldalt, összesen eddig olyan 467.100 fő, továbbá több mint 2.000 regisztrált tagot számlál a portál.

A weboldalon több érdekesség is található, megtekinthető. Az ilyen oldalakhoz mérten szokásosan lehet keresni cikkek, ismertetők, ajánlók, letöltések, szabályzat stb. között, azonban érdemes megemlítenünk, hogy jelentős fan fiction gyűjteménnyel rendelkezik (magyar viszonyokhoz mérten).



Minden ami Star Trek

A magyar oldalak tekintetében sajnos meg kell elégednünk azokkal, amik úgy-ahogy működnek, mert sokszor nincs jobb. A viszonylagosan működőképes oldalak közé sorolható a http://star-trek.ucoz.hu/.

Feltételezhetően Ferencz Balázs készítette 2012-ben (a Vendégkönyvből olvasható, hogy a szerkesztő e-mail címe: ferencz1221@gmail.com, amire ha rákeresünk csak néhány oldal – pl. gyakorikerdesek-es profil jön elő, viszont a gmail.com-ot lehagyva egy youtube profil található meg) az „uCoz” nevű ingyenes weblapszerkesztővel és tárhely szolgáltatóval.

A többi felsorolt oldalhoz képest (STP-t kivéve) látogatásra érdemesebb, mivel szinte minden témában – a ST sorozatok és filmek, a ST univerzum stb. terén is – tájékoztatást nyújthat, sőt... a részeket tekintve még rövid áttekintők is olvashatóak.

Fóruma, vendégkönyve kihalt, elnéptelenedett – az oldalon található mini-chat fölött is átvették az uralmat a reklámra programozott bot-ok.

HZ Star Trek

Sajnos a magyar Star Trek oldalak sikertörténete 1-2 évig tartott csupán. Ezek után általánosan elmondható az a következtetés, hogy magukra lettek hagyva. Szépen lassan elnéptelenedtek és elhaltak (ld. STP-nél leírtak). Az elhalás után pedig vagy a tárhelyszolgáltatók rombolták le a maradványokat, vagy pedig a káros tartalmak, rosszindulatú programok, „entitások” vették át az uralmat ezen oldalak fölött. Tökéletes példa erre a HZ Star Trek weboldala, ami hajdan – még ha csak az ATW-s tárhelyszolgáltatón kapott is helyet – sokak által volt látogatott (2005-2006 táján), mára nem lett más, mint hirdetések és reklámok káosza.

Előéletét tekintve 2005 és 2007 között egy viszonylagosan sűrűn látogatott oldalként volt azonosítható a HZ Star Trek, azonban a 2006. 08. 28-as utolsó frissítéssel csak 2007 augusztusáig bírta, mivel átköltözött az akkoriban ingyenes kategóriában nagyobb tárhelyet biztosító extra.hu szolgáltatóhoz. Ekkor erős dizájnt kapott (a korábbiakhoz képest), és úgy tűnt, hogy az oldal túléli önmagát. Sajnos 2007 végére világossá vált, hogy nem.

Ma már csak egy kisebb oldal mutatja jelét, hogy valaha létezett az ATW szolgáltatónál. Hamarosan valószínűleg a törlésére kerül a sor, tekintettel arra, hogy több káros tartalom felé irányítja az olvasókat reklámok útján (innen csak pár lépés, hogy maga az oldal is káros tartalmakat „szolgáltasson”, mivel nincs karbantartva). Az extra.hu szolgáltatóhoz való átköltöztetésről viszont már semmi sem árulkodik, csak archív oldalakon találhatóak utalások rá.

G-Portal-os rajongói oldalak

Tekintettel arra, hogy az ST rajongás hazai aranykora idején a legtöbb esetben a webes felületek megjelenési szándéka nem párosult feltétlenül webfejlesztési ismeretekkel, két máig létező g-portalos oldal fontos a témában.

Mindkettő leginkább adatbázisként működik, mivel a szokásos web 2.0-ás alkalmazásaik, lehetőségeik (pl. fórum) évekkel ezelőtt kihaltak.

  • Az egyik a Star Trek Voyager Fan Site (2010-ben indult). Ez az oldal nem csak kizárólag az STV-vel foglalkozik, de elsődleges szempont szerint arról találhatóak benne adatok.
  • A másik, vagyis a Star Trek Adatbázis általánosan ír az ST-ről, azon belül a fajokról, hajókról, technológiákról, rangokról stb.
Ez a két oldal szinte mindent lefed, amire csak kíváncsi lehet valaki a sorozatok/filmek kapcsán; más kérdés, hogy nem feltétlenül professzionális webes felületen történik ez a fajta tájékoztatás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése